A hasi hízás leggyakoribb okai

A hasi hízás vagy kövérség a viscerális zsírokra vonatkozik,  amik növelik a derék méretét. A viscerális zsír tulajdonsága, hogy a hasfal és a belső szervek közé rakódik le.
A felső hasi zsír lerakódását kiváltó tényezők között lehet a testmozgás hiánya, a szegényes étrend, a stressz, és a genetikai hajlam.

A hasi hízás okai:

Szegényes étrend

A szegényes étrend a leggyakoribb okok közé tartozik. Az egészségtelen gyors kaják lassítják az anyagcserét és hozzájárulnak a nagyobb derékméret kialakulásához. A finomított ételek, a fehér kenyér és a gyorséttermi ételek, mint pl. a tészta, szintén  megkönnyítik a hasra történő hízást (intenzív inzulin választ provokálnak, mert a glikémiás indexük magas). Továbbá, a sok kalóriát tartalmazó étrend közvetlenül hozzájárul az elhízáshoz.

Testmozgás hiánya

Az ülő életmód az egyik fő oka a megmagyarázhatatlan súlygyarapodásnak. A testmozgás egy nélkülözhetetlen összetevője az egészséges életmódnak és hiánya hozzájárul a hízáshoz.

Stressz

A stressz szintén az egyik leggyakoribb kiváltó oka az extra kilók lerakódásának. Gyakran nem is vesszük észre, hogy a felszaladt kilók a stressz számlájára írhatóak. A stressz továbbá a szervezet kortizol kiválasztásában is szerepet játszik, ami serkenti a májat a túlzott cukor kiválasztására, amit viszont nem indokolt, így a szervezet nem képes lebontani azt. A túlzott cukornak köszönhetően a szervezet éhesebbnek érzi magát és arra kényszerít, hogy többet együnk, különösen azokat, amiknek magas a nátrium szintje. Mindez azt eredményezi, hogy az egészségtelen zsír könnyen lerakódik a has tájékán.

Egészségügyi problémák

A hasi zsír kialakulását okozhatják még különböző egészségügyi problémák is. Az emésztéssel kapcsolatos betegségek, a kardiovaskuláris betegségek, a hormonzavar, mint a Cushing szindróma, mind okozhatják a hasi elhízást. Néha bizonyos gyógyszerek, mint a szteroidok, amiket bizonyos speciális kezelések során használnak, szintén eredményezhetnek hasi elhízást.

Genetikai hajlam

Egy személy öröklött elhízásának kórtörténete szintén fő oka lehet a hasi elhízásnak. Soknak genetikai hajlama van az e fajta elhízásra.

Számos életmód változtatást kell eszközölni és követni a szigorú javallatokat, hogy a hasi zsír el tudjon égni. 

A hasi zsírégetés lépcsőfokai 

 

Állandó testmozgás

A napi szintű edzés felgyorsítja az anyagcserét és égeti a zsírt. Egy órányi gyaloglás, vagy a kondizás, az  aerobik és a jóga mind-mind olyan egyszerű technikákat használó mozgásformák, amik égetik a zsírt, csökkentik a belső szervekre rakódott zsírt, amik a bőr és a hasfal közé rakódtak le. A gyaloglás tehát kiváló zsírégető, míg az intenzív sportolás során elsősorban keményítőt, illetve cukrot égetünk.

Étkezzen úgy, hogy vékonyabb legyen

Az étrend meghatározó. A megfelelő étrend hosszadalmas folyamaton át hozhatja meg a karcsúságot és az egészséget. Egyen sűrűn, de kisebb adagokat fogyasszon a teljes, emésztőrendszert megterhelő, nagy adagok helyett.

A magas kalóriatartalmú ételeket helyettesítse tápanyagban gazdag ételekkel, amik egészségesek, energiát adnak. Kerülje az olajos és egészségtelen gyorsételeket, mint a chips, sütik, édességek és helyettesítse inkább őket salátával, vagy friss zöldséggel és gyümölccsel, egészséges nassolnivalóval.

Igyon sok vizet

A víz a legjobb gyógyszer. Ahelyett, hogy szénsavas üdítőket vagy energiaitalokat fogyasztana, helyettesítse őket vízzel. A víz tisztítja a szervezetet és kihajtja az összes méreganyagot, illetve karcsún és hidratáltan tartja szervezetünket.

Küzdjön meg a stresszel

A stresszel való megküzdés tanulható és segít a kóros elhízás gyógyításában. A stressz só és cukor utáni sóvárgást idéz elő. Ha megtanuljuk kezelni a szorongást és relaxálunk, akkor a nyugalmunk megszünteti a kiváltó okokat és segít megtartani az egészséges életmódot.