Fülakupunktúra története

 

Akupunktúra a latin acus = tű és a punctura = szúrás szavakból tevődik össze. Kínai nevén: Zhen Jiu. Jelentése szúrás és égetés, tágabb értelemben azt jelképezi, hogy ez a gyógymód a bőrre ható ingerekkel (lézer, elektromos impulzus, stb, ) igyekszik befolyásolni a szervezet általános állapotát.

A legenda szerint a tűszúrásos gyógymód szinte véletlenszerűen született meg: egyik ősünknek egyszer, talán vadászaton, talán háborúban nyílhegy állt a lábszárába, s ezzel egy időben elmúlt a régóta kínzó gyomorfájdalma. Az akupunktúra évezredes továbbfejlődése már korántsem lehet ilyen véletlenek műve (koncentráció, meditáció).
i.e. III. évezredben  uralkodott legendás személy: Huang Ti “a Sárga Császár”.  Ebben az időben alkották meg a szekeret, az írást, jegyezték le a zene 12 hangját. Alattvalói házat építettek, selyemhernyót tenyésztettek, ismerték a ruhaszövést. Az Ő nevéhez fűződik az egyik legősibb ránk maradt  orvosi szakkönyv: Huang Ti  Nei Ching = Sárga Császár Belgyógyászati Könyve.
Az energia létének, mozgásának megértése nélkül szinte lehetetlen követni az akupunktúrás gyógyítás elméletét. 1920-as években  Csoukoutienben folytatott ásatások során. kb. 600.000 évvel ezelőtt élt a pekingi ősember tanyájára bukkantak a régészek. A régészek által talált pien (hegyes) kövek   i.e. 10.000 – 4.000 év körüli időkből származnak, és minden bizonnyal gyógyító szúrások mesterséges előidézésére használták.

Az akupunktúra filozófiája
Időszámításunk előtt VI. században született a  Taoizmus alapítója az  Öreg Mester , azaz  Lao-ce, aki az országot  járva terjesztette tanait. A Taoizmus alapvetően népi, paraszti ihletésű bölcseleti-vallási irányzat. A Tao:  az út, a természet   követését jelenti, s azoknak meditációval történő alapos megismerésére törekszik.

Rövid történelmi áttekintés:
- 1927-ben Csang Kaj-sek lett az államelnök, akinek első intézkedése:  a tudománytalan kuruzslás, vagyis a hagyományos gyógyászat betiltása volt.
- 1949. a fordulat éve, 1950. májusában 900 orvos megalakította a Pekingi Kínai Orvosok Társaságát, fő célul az akupunktúrával  történő gyógymód fejlesztését tűzték.
- 1955-ben  Pekingben megalakult a Hagyományos Kínai Gyógyászati Akadémia, ezen belül is az Akupunktúra Intézet. 1949 és 1977 között mintegy  8.000 cikk és tanulmány jelent meg a hagyományos gyógyászati ágazatok tárgyköréből.
- 1956-ra befejeződött az európai és kínai orvostudomány integrációja az orvos továbbképzésben.
Az akupunktúra történetének  legmeglepőbb eseménye az, hogy akupunktúra-világkongresszuson kínai orvosok először csak a hatodik, 1979-ben megtartott  párizsi találkozón vettek részt.
WHO  összefoglaló jelentésében  (1979)  280 betegség kezelésére javasolja az akupunktúrát!

Az akupunktúra Nyugat-Európában:
Wilhelm Hein Reich holland hajóorvos által került Európába. Az akupunktúra tudományos elterjedésének kezdete Franciaországhoz fűződik.
George Soulie de Morant  1900-1917 között Franciaország kínai nagykövete volt. Már gyermekkorában nagy érdeklődést mutatott az akupunktúra iránt. Kínában a legnevesebb mesterektől tanult. 1917-ben visszatért Franciaországba, és elkezdett erről írni. Egy orvoscsoportot gyűjtött maga köré, idővel egy akupunktúra iskola fejlődött ki a munkássága által. Neki köszönhetően 1940-től az akupunktúrás képzést lehetővé tették Franciaországban, egyetemi szinten. 

Akupunktúra az Egyesült Államokban: 1800-as években indult el az akupunktúra karrierje. 1971-ben a Times riportere Kínában járt, és  vakbél műtéten esett át. Utána erős fájdalmai voltak, és ezt a  kínai orvosok akupunktúrával kezelték. Ezt hírül adta a lapjában. Jelenleg 30 egyetemen tanítják az akupunktúrát az  Egyesült Államokban.

A fülakupunktúra

Már az egyiptomiak is egyes fájdalmaikat a fülük bizonyos pontjainak ingerlésével enyhítették.  Európában  a  népi gyógyászatban az 1700-as évektől több betegséget gyógyítottak a fül bizonyos pontjainak kiégetésével. 1637-ben egy portugál orvos, Zactus Lusitanus  már leírta a fülégetés használatát bizonyos fájdalmak kezelésére. Japánban, Perzsiában a XVII-XIX. Században  ischialgia gyógyítására használták a fülkagyló egyes pontjainak kiégetését. Hieronymus Bosch festményei között is láthatunk hatalmas  füleket ábrázoló alkotásokat. Figyelemre méltó, hogy a lándzsával átszúrt fülek, a fülakupunktúrában ma is használatos zónákat jelölnek. A mai napig fennmaradt a  tengerészektől származó hagyomány, hogy leginkább fülbevalót, a fülcimpa közepét átlyukasztva szokták hordani. (Ez a Szem Mesterpont)

1900-as évek elején Lyon külvárosában eredményesen működött a fül bizonyos területeinek kiégetésével egy Madame Barrier nevű javasasszony. Az Ő eredményei indították Paul Nogier francia neurológust a fülakupunktúra tudományos vizsgálatára. 1956-ban jelentek meg az első publikációi Németországban.

Ha egy kifejlett embriót rajzolunk a külső fülre fejjel lefelé állítva, akkor kapunk egy térképet, ahol a testünk minden része reprezentálódik. Ha a test bizonyos zónája elvesztette a maga élettani egyensúlyát, akkor aktív, érzékeny, fájdalmas lesz a fülkagylóban a megfelelő projekciós pont.

Fülakupunktúrás terápia: Maga a terápia abból áll, hogy a fájdalmas pontokat mechanikusan stimuláljuk. Reflexmechanizmuson azt értjük, hogy a központi pont ingerlése által a periféria  zavara  megváltozik.

Alapfogalmak a fülakupunktúrában:

- Aurikuloterápia:  a fülkagylón történő beavatkozás terápiás céllal
- Aurikulodiagnosztika: a fülkagyló bizonyos pontjainak, zónáinak elváltozásaiból
következtethetünk egyes szervek, testrészek, megbetegedéseire, zavarai
- Aurikulomedicina:  fülkagylóorvoslás

Az akupunktúrás pontok a bőrfelületen meghatározott hellyel rendelkező, 0,5-2 mm átmérőjű kis területek. Alakjuk amorf, amőbaszerű, nagyságuk változhat az aktivitásnak megfelelően, és gazdagabb ér- és ideghálózattal rendelkeznek, mint a környezetük. Zömmel a meridiánokon helyezkednek el.

A fülakupunktúra javallatai:  az emésztőrendszer betegségei, elhízás, légzőszervi betegségek, szív és keringési rendellenességek, vérképzőszervek zavarai, urogenitális rendellenességek, szekréció rendellenességei, mozgásszervrendszer zavarai, neurológiai és pszichiátriai betegségek, sebészeti rendellenességek, nőgyógyászati megbetegedések, szembetegségek, nyak, orr és fül betegségei, bőrbetegségek,  allergia, egyéb zavarok.

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás gyógyító eljárásainak egyike. A kínai orvoslás szerint az egészség nem más, mint az energia (csí) akadálytalan áramlása az energiacsatornákon (meridiánokon) keresztül. Ha valahol az energiaáramlás elakad, betegség alakul ki. Az akupunktúrás pontok kezelésével az energiaáramlás zavarai megszüntethetők.

A fülakupunktúrás addiktológia története:
A
z 1970-es évek elején kezdődött Hong Kong-ban, ahol az akkor sebészként dolgozó dr. Wen egy publikációjában megemlítette, hogy a műtétek utáni érzéstelenítéshez használt akupunktúrás „tüdőpont” elektroakupunktúrás kezelése után az egyébként heroin függő beteg drog utáni sóvárgása csökkent.

1974-től kezdődően dr. Michael Smith – aki a New York-i Lincoln kórház addiktológiai osztályán dolgozott – kezdte alkalmazni a fülakupunktúrás detoxikálást. A következő évtized során a több ezer páciens kezelésével szerzett tapasztalatok összegzéseként megszületett a különböző szenvedélybetegségek kezelésre vonatkozó terápiás séma, amit AKUDETOX vagy NADA (National Acupuncture Detoxification Association) protokollnak nevezünk.

Dr. Smith 1984-ben európai körúton járt és Magyarországra is ellátogatott. Az akkor Nagyfán működő alkoholelvonó és detoxikáló intézetben megtanította az ott dolgozóknak az AKUDETOX kezelés protokollját, ahol 1989-ig – az intézet bezárásáig – eredményesen alkalmazták a terápiát.
Számos klinikai vizsgálat és kísérlet után ma már az AKUDETOX terápiát széles körben használják a szenvedélybetegek kezelésében.
A NADA protokoll szúrásával segítünk a megvonási tünetek csökkentésében, a leszokás következtében kialakuló szorongás és stressz leküzdésében, valamint a leszokási folyamat előmozdításában és a méregtelenítésben.

A szenvedélybetegek kezelésén kívül, számos más esetben is jó eredményeket érhetünk el a NADA protokoll alkalmazásával.