Az emésztőrendszer tavaszi nagytakarítása

Szervezetünk méregtelenítő folyamatait a máj, a vese, a tüdő, a bőr és a bélrendszer végzi. Tisztítókúra alkalmával nem feltétlenül szükséges minden területre koncentrálnunk, ha megcélozzuk a májat és a bélrendszert, nemcsak a fölösleges salakanyagoktól szabadulhatunk meg, de immunrendszerünk is komoly karbantartáson megy keresztül.

 

A máj főbb feladatai: A máj tökéletes működése összetett feladatai miatt nélkülözhetetlen. A szénhidrát-, a zsír- és a fehérje-anyagcsere folyamataiban betöltött szerepének köszönhetően részt vesz az állandó vércukorszint fenntartásában, a szervezet energiatárolásában, valamint létfontosságú fehérjék és zsírmolekulák (pl. koleszterin) átalakításában, szintézisében. Vitamin- és ásványianyag-forgalom szempontjából is említést érdemel, hisz egyrészt a karotinból A-vitamint képez, másrészt D-, K- és B12-vitaminokat, vasat és rezet raktároz. Az epesavak termelésével hozzájárul a zavartalan zsíremésztés folyamatához. Méregtelenítő szervként dicséretes munkát lát el a testidegen anyagok (pl. növényvédőszerek, élelmiszer adalékanyagok, iparban és háztartásban használt vegyszerek, gyógyszerek, alkohol) ártalmatlanná tételével.

 

A vastagbél főbb feladatai: Ebben a bélszakaszban történik a táplálékkal bekerült, és még fel nem szívódott anyagok vízvisszaszívódással történő besűrítése, és a salakanyag kiürítése. A vastagbélben lévő bélflóra az immunrendszert erősíti, és meggátolja a patogén kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák, paraziták) szaporodását. Szerepe van a K- és B-vitaminok szintézisében, és bizonyos nyomelemek (kalcium, vas, magnézium) felszívódásában is.

 

A természetes élelmiszerek szerepe: Bizonyos nyersanyagok rendszeres, és szükség esetén kúraszerű alkalmazásával nemcsak emésztőrendszerünket takaríthatjuk ki, de hozzájárulhatunk különböző akut és krónikus betegségek (pl. diverticulosis, epekövesség) megelőzéséhez is.

1. Enyhe hashajtó tulajdonságú élelmiszerekkel segíthetjük megelőzni a székrekedést, ezáltal a toxikus anyagok helyi, károsító hatását. Vannak növényi hashajtók, melyek a székletmennyiség növelésével képesek hatni, ezek kiválóan alkalmazhatók a krónikus székrekedésben is. Ilyen terápia lehet a fehér mustármag, bolhafűmaghéj vagy a lenmag kúraszerűen, útifűmaghéj egészben vagy darálva bő folyadékkal való elfogyasztása. Az aszalt szilva és a füge is hatékony székletrendező anélkül, hogy a bélfalban hozzászokást váltanának ki.

2. A magas rosttartalmú élelmiszerek (hüvelyesek, korpák, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, szezonális zöldségek és gyümölcsök) a lerakódott és újonnan bevitt salakanyag ürítését segítik. Jellemzőjük az epesavak megkötése (koleszterinürítés), a széklet tranzitidejének csökkentésével a bélben képződő toxikus anyagok keletkezésének megfékezése, valamint a vastagbélben történő bomlásuk során helyi daganatellenes hatású anyagok képződése.

3. Nélkülözhetetlen ebben a folyamatban a máj működésének támogatása, sejtjeinek regenerálása is. Erre a feladatra kiváló az articsóka, a máriatövis, a fekete retek, a shiitake gomba, a rukkola és a cékla. Növelik a máj ellenálló képességét és vérellátását, mérsékelik az esetleges zsíremésztési panaszokat, csökkenthetik a koleszterinszintet, javítják az általános immunitást, és antioxidáns hatásúak.

4. A kitakarított bélrendszer erősítésével zárulhat a tisztítókúra. Prebiotikumok segítségével (pl. a csicsóka, az articsóka, a hagymák, a bab, a borsó és a zabpehely) serkentjük a kedvező hatású bélbaktériumok (probiotikumok) szaporodását. Ez utóbbit nagyobb mennyiségben kívülről élőflórás joghurttal, savanyú káposzta fogyasztásával vihetjük be.